مجتمع تولیدی مصالح آسیا. سیمان پرتلند پوزولانی (Portland Pozzolana Cement) یا به اختصار PPC با خرد کردن و ترکیب سیمان کلینکر پرتلند و پوزولانهای مصنوعی (خاکستر آتشفشانی، دوده سیلیس و مواد دیگر) با افزودن گچ یا سولفات کلسیم تولید میشود.
پوزولانها مواد سیلیسی یا سیلیس آلومیناتی هستند که خود قابلیت چسبندگی ندارند؛ اما به صورت پودر در کنار رطوبت با آهک ترکیب میشوند و ترکیبات سیلیکات کلسیم به وجود میآورند که خاصیت چسبندگی دارند.
سیمان پوزولانی به صورت زیست محیطی و از ضایعات بازیافت مواد ساخته میشود. بنابراین، این سیمان تا حد زیادی به عنوان مادهای کارآمد از نظر پسماند طبیعی در ساخت مصالح ساختمانیِ باکیفیت مورد استفاده قرار میگیرد.
مهمترین خصیصه سیمان پوزولانی، مقاومت شیمیایی نسبتاً بالای آن است. به همین دلیل برای محیطها با خطر حمله سولفات و کلر استفاده از این سیمان توصیه میشود. ناگفته نماند، در طرح اختلاط سیمان پوزولانی، نسبت آب به سیمان نباید به اندازهای باشد که باعث افزایش کارایی بتن شود.
پوزولانی طبیعی و مصنوعی
پوزولانهای طبیعی ، شامل خاکسترهای آتشفشانی است که از دهانه کوههای آتشفشان خارج میشود و در اطراف این کوهها به صورت پوکه جمع میشود. شاید قدیمی ترین خاکستر آتشفشانی که در صنعت سیمان به کار گرفته شد، خاکسترهای موجود در دهکده پوزولان در دامنه کوه آتشفشان وزوو در ایتالیا باشد ـ و نام پزولان نیز از همین جا کسب شده است ـ .
استاندارد شماره 3433 ایران خواص پوزولانهای طبیعی را به دقت بیان کرده است که در هر مورد، پوزولان مورد نظر باید تجزیه و با استاندارد تطبیق داده شود. از مهم ترین مشکلات پوزولانهای طبیعی . غیر یکنواختی آنهاست که در تولید سیمان یکنواخت ایجاد مشکل میکند. امروزه پوزولانهای طبیعی کاربرد چندانی ندارند. پوزولانهای مصنوعی گونه دیگری از پوزولانها هستند که برخلاف پوزولانهای طبیعی، کاربردهای متعددی دارند. دو نوع عمده آنها عبارتنداز:
1ـ خاکستر بادی .
2ـ دوده سیلیسی .
خاکستر بادی از سوختن ذغال سنگ در کورههای نیروگاه برق ـ که از این ذغال سنگ به عنوان سوخت استفاده میکنندـ بدست میآید. این ماده بر خلاف دوده سیلیسی که در دو کارخانه ًازناً در نزدیکی خرم آباد و ًسمنانً تهیه میشود، در ایران تولید نمیشود. جهت تهیه دوده سیلیسی ، با استفاده از برق فشار قوی، جرقهای الکتریکی در انباشتهای از ذغال سنگ سیلیس به وجود میآورند.
دودهای که بدین طریق بدست میآید، همان دوده سیلیسی است. ذرات دوده سیلیسی 100 تا 200 بار کوچکتر از ذرات سیمان است و به دلیل همین نرمی زیاد هنگام استفاده از آنها یا باید میزان آب مصرفی را افزود یا از مواد روان کننده استفاده کرد.
ویژگیهای سیمان پرتلند پوزولانی
- سیمان پوزولانی از مقاومت بسیار بالایی در برابر حمله سولفاتها برخوردار است.
- پوزولانها موادی هستند که بدون تغییر در خصوصیات سیمان به کاهش هزینههای عملیاتی کمک میکنند.
- این سیمان از مقاومت اولیه بسیار پایینی برخوردار است، ولی در بلندمدت حتی نسبت به سیمان تیپ ۱ و ۲ مقاومت بالاتری را از خود نشان میدهد.
- سیمان پرتلند پوزولانی در فرآیند هیدراتاسیون، گرمای کمتری تولید میکند.
- باعث تخلیه هیدروکسید کلسیم آزاد شده هنگام تنظیم و هیدراتاسیون سیمان میشود.
- مخلوط کردن مواد پوزولانی با کلینکر و گچ، پتانسیل پوزولانی خاکستر را به حداکثر میرساند که منجر به عملکرد بهتر بتن میشود.
- وزن مخصوص PPC بسیار پایینتر از OPC است، در نتیجه به کاهش وزن سازه کمک میکند.
کاربردهای سیمان پوزولانی
- سازههای دریایی
- سازههای نزدیک به ساحل همانند اسکلههای پل
- ساخت سد
- سازههای هیدرولیکی
- کارهای بتن ریزی گسترده و حجیم
- در شرایط بتن ریزی سخت
- در کارهای تزئینی و هنری به دلیل ایجاد سطح و نمای بهتر
- ملات سنگ تراشی و گچ کاری
- در شرایط آب و هوایی گرم
- در ساخت لولههای فاضلاب از پیش ساخته شده
- موقعیتهایی که در معرض شدید سولفاتها هستند.
- هر نوع کاربرد دیگری که در آن از سیمان پرتلند معمولی استفاده میشود.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید.