آجرقزاقی از کهن ترین آجرهای سنتی ایران است. در زمان ورود قزاق ها به ایران ، قزاق ها سربازخانه هایشان را با نوعی آجر با ابعاد 5*10*20 می ساختند و بعد از آن این آجرها به آجر قزاقی معروف شد. تاریخچه این آجرها به دوره ساسانیان بر می گردد که با توجه به شواهد عینی از آنها در بناهای عظیمی چون : طاق کسری ، پلهای دختر ، گنبد کاووس ، مسجد جامع اصفهان و یزد استفاده شده است.
ویژگی:
از ویژگی های آجرهای قزاقی نزدن شوره ، نداشتن آلونک ، رنگ ثابت و مقاومت در برابر یخبندان و آب است. اگر چه استفاده از آجر در طراحی های داخلی گران تر و هزینه برتر از مصالح جانبی دیگر است اما مزایایی نیز به دنبال دارد مثل نگهداری آسان آجر قزاقی بدون نیاز به تمیز کردن یا رنگ زدن عایق سرمایشی و گرمایشی است و کاهش هزینههایی ناشی از سرمایش و گرمایش را به دنبال دارد.
ابعاد
آجر نما قزاقی هم برای نمای ساختمان و یا کف حیاط و پیاده روها استفاده میشود حتی در نمای داخلی ساختمان و رستوران ها هم از همین آجر نمای قزاقی استفاده میشود ،که دارای ابعاد مختلف میباشد ؛آجر قزاقی ۲۰×۲۰و ۱۰×۲۰و آجر نمای پلاک ۵×۲۰یا۵/۵×۲۲ که ضخامت مختلف طبق مصرف این آجرنما تولید میشود .
نحوه ی درست کردن
ابتدا خاک مورد نیاز این نوع آجر را که بیشتر هم خاک رس سرند شده است تهیه می شود، و بعد از آن از خاک گل تولید می گردد و سپس درون قالبهای چوبی قرار میگیرد و پس از خشک شدن خشتها قزاقی در کوره قرار گرفته ، در واقع مدت زمان پخت آجرقزاقی رنگ آجر را مشخص میکند.
تنوع آجر قزاقی
در گذشته ابعاد آجر قزاقی محدود و در حد کف فرش با ضخامت های محدوده بوده است ، ولی هم اکنون از لحاظ ابعاد ، رنگ و طرح متنوع می باشد . آجر قزاقی کف فرش ، آجر قزاقی کامل ، آجر قزاقی آل ، آجر قزاقی طرح دار، آجر قزاقی دور ستون ،آجر قزاقی پلاک، در رنگ های قرمز، اخرایی ، زرد و گلبهی نمونه های از این تنوع می باشند.البته از گذشته تا کنون آجر قزاقی بیشتر با رنگ زرد شناسایی می شود.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید.